Psikiyatr, Psikolog, Pedagog, Çocuk Gelişimci arasındaki fark nedir?

Psikiyatr: Tıp Fakültesini bitirdikten sonra uzmanlığını psikiyatri alanında yapmış olan doktordur. Ruh sağlığı alanında hastalıkların tanı ve tedavileriyle farklı yöntemler kullanarak uğraşır. Doğrudan bedene uygulananlar (ilaç, elektrokonvulzif tedavi vb.) olduğu gibi, psikoterapi eğitimi almış olanları psikoterapi de yapabilmektedir.

Psikolog: Üniversitelerin Fen Edebiyat ya da Sosyal Bilimler Fakültesi’nin 4 yıllık Psikoloji Bölümünden mezun olan kişilerdir.

Çocuk – Ergen Psikoloğu: 4 yıllık Psikoloji lisans eğitimi üzerine 2 yıl yüksek lisans ve/veya doktorasının alt alanı “Çocuk – Ergen odaklı” olan kişilerdir.

Klinik Psikolog: 4 yıllık Psikoloji lisans eğitimi üzerine klinik psikoloji alanında 2 yıl yüksek lisans ve/veya doktora yapmış veya psikoloji lisans programında bir yıl bilimsel hazırlık eğitimi ve klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi üzerine klinik psikoloji doktorası yapmış kişilerdir.

Uzman Psikolog:4 yıllık Psikoloji lisans eğitimi üzerine psikolojinin alt alanlarından birinde (sosyal psikoloji, endüstriyel psikoloji, bilişsel psikoloji, adli psikoloji vb. ) yüksek lisans yapan kişiler tarafından kullanılan unvandır.

Pedagog: Pedagog kelime anlamı olarak eğitim bilimcidir. Türkiye’de 1982 yılında çıkarılmış olan bir yasa kapsamında artık pedagoji bölümü kapandığı için bu tarihten beri ülkemizde Pedagoji Bölümü mezunu yoktur. Günümüzde, üniversitelerin eğitim fakültesinin Psikolojik danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunu öğrenciler, KPSS’ye girdiği takdirde devlet tarafından pedagog (çocuk eğitimcisi) olarak atanmaktadır. Pedagoglar yani Psikolojik danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları çocuklara eğitim verebilir, ailelere çocuk eğitimi alanında danışmanlık sunabilir ama klinik psikoloji yüksek lisansı ya da doktorası yapmadan ve ek eğitimler almadan çocukları tedavi edemez. Bu doğrultuda pedagoglar bir psikolog, çocuk psikoloğu veya bir psikoloji uzmanı değillerdir.

Çocuk Gelişimci: Üniversitelerin 2 yıllık veya 4 yıllık Çocuk Gelişimi Bölümünden mezun olurlar. Çocukların yaşlarına uygun fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini izler ve bu gelişimleri destekleyecek aktiviteler düzenler, gelişim seviyelerine uygun eğitim programları hazırlar ve uygular, olası gelişimsel sorunları belirler ve müdahale eder.

Bir yanıt yazın