Moxo Dikkat Testi

Testin açıklaması:

MOXO dikkat ölçme testi çocuklar ve yetişkinler için (6 – 65 yaş) geliştirilmiş Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısına yardımcı olan, kişinin dikkat, zamanlama, hiperaktivite ve dürtüselliğini ölçen bir testidir. Kişinin bu alanlardaki sonuçları Düşük (1) – Orta (2) – Yüksek (3) – Ekstrem (4) olmak üzere 4 şiddet derecesinde değerlendirilir.

Testin ölçtüğü alt alanların açıklaması

  1. DİKKAT

Dikkat, kişinin ortamda verilen görev uyaranı bulma, değerlendirme ve doğru şekilde yanıt verme becerisini gösterir. Bu alanda problem olduğunda kişi göreve odaklanamaz ve kopar. Başlıca şikayetler, öğretmenin söylediklerini takip etmekte ya da kompleks talimatları anlamakta zorluk olabilir.

  1. ZAMANLAMA

Zamanlama, görev için ayrılan süre içinde doğru cevap vermektir. Zamanlama becerisi bozuk olan bireylerin, kendilerine verilen görev uyaranı bulup, değerlendirip cevap oluşturmasında sorun yoktur, ancak tüm bu süreçleri istenen süre zarfında tamamlayamazlar. Zamanlama problemi olanlar, dikkat problemi çeken kişilere benzer yakınmalar ve klinik belirtiler gösterirler. Sorunu doğru tespit etmek tedavi sürecini etkiler.

  1. DÜRTÜSELLİK

Mevcut uyarıyı tam olarak değerlendirmeden, “yasaklı uyarıya” yanıt verme durumudur. Bir başka deyişle uygunsuz cevabı bastıramamaktır. Dürtüsel davranışları olan bireyler, durumu ve davranışlarının olası sonuçlarını değerlendirmeden hareket edebilirler. Bu durum toplumsal yaşamda hem kendileri hem de çevresindekiler için problem olabilir.

  1. HİPERAKTİVİTE

Hiperaktivite motor cevabın düzenlenmesindeki zorluğu ifade eder. Cevaplar verimsiz bir şekilde gelişir, gereksiz ve istenmeyen eylemlerden kaçınmakta zorluk çekerler (devamlı hareket ve konuşma gibi). Hiperaktif davranışlar doğru olmayan, istenmeyen yanıtlardır. Hiperaktif bireyler bu davranışların sonuçları hakkında farkındalığı olsa da önlemekte güçlük çekerler.

Bir yanıt yazın